Miksi paljasjalkakengät ja mistä kaikki lähti?

Erilaiset alaraajojen ja jalkaterien vaivat ovat haastaneet elämääni teinivuosista lähtien. Vuonna 2017 toinen polveni meni todella huonoon kuntoon: turposi pienen vesimelonin kokoiseksi, ei koukistunut kunnolla, oli hyvin epävakaa ja kivulias sekä portaiden kiipeäminen, tai lähinnä alasmeno, oli yhtä tuskaa. Se kesä meni hyvin pitkälti makoillessa ja ihmetellessä, mikä polveani vaivaa. Liikunnalliselle ihmiselle se oli haastavaa aikaa myös henkisesti ja mietin, voinko enää jatkaa työtäni liikunnan opetuksen ja ohjauksen parissa.

Ortopedi epäili kierukkavammaa ja päädyttiin polven tähystykseen. Kierukka oli kunnossa, mutta löydöksenä oli paljon pieniä luun paloja ja polven alkava nivelrikko. Järkytyin! Miten minulla, alle nelikymppisellä, voi olla alkava nivelrikko. Ortopedi ehdotti osteotomiaa, koska jaloissani oli valuvika: nivelpinnat olivat vinot ja nivelrikko tulisi etenemään. Fysioterapeuttina tiesin, kuinka isosta toimenpiteestä oli kyse ja kuntoutuminen siitä veisin ainakin 6 kuukautta. Päätin, että kokeilen ensin itse kuntouttaa jalkani niin hyviksi kuin mahdollista.

Jaloissani oli toki paljon muitakin haasteita: pitkittäiset ja poikittaiset jalkaterän kaaret olivat laskeutuneet, vaivasenluu vaivasi ajoittain, nilkan yliliikkuvuus ja nivelsiteiden liiallinen löysyys sekä nilkan aikaisempi vamma, jolloin suurin osa nivelsiteistä oli repeytynyt lähes täysin. Omakohtaista kokemusta alaraajojen haasteista siis löytyy.

Luin tutkimuksia nivelrikosta, polvien ja jalkaterien kuntouttamisesta, jumppailin itsekseni täsmäharjoitteita, kävin fysioterapiassa, liikunnallisessa työssäni mietin työpäivän aikana jatkuvasti jalkojen linjauksia ja toistuvien liikkeiden kuormittavuutta ja sitä, miten voisin tehdä asiat paremmin ja järkevämmin jalkojeni kannalta.

Talvella 2019 kävin Footbic-ohjaajakoulutuksen ja boom, se oli siinä! Samalla tutustuin paljasjalkakenkien käyttöön ja ostin itselleni ensimmäiset Leguanon paljasjalkakengät. Priorisoin jalkani kärkeen, imin kaiken mahdollisen tiedon jaloista, paljasjalkakengistä, jalkaterien täsmätreeneistä ja omatoimisesta kuntouttamisesta.

Tänä päivänä polveni ja jalkani eivät ole juuri koskaan enää kipeät, jalkateräni muoto on muuttunut ja nykyään minulla on jopa pienet pitkittäiskaaret jaloissani, toinen vaivasenluu on oiennut todella hyvin, toinen on vielä matkalla, nilkkani ei ole nyrjähtänyt moneen vuoteen kertaakaan ja kaikista tärkein: kipu ei ole enää läsnä elämässäni joka päivä - tästä olen äärimmäisen kiitollinen. Haluan myös jakaa omaa tietotaitoani teille, asiakkailleni, koska koen ymmärtäväni jalkaterveyttä astetta syvällisemmin.

Miten kaikki upeat muutokset ovat tapahtuneet?
Yksinkertainen vastaus on se, että olen vaihtanut KAIKKI kenkäni laadukkaisiin paljasjalkakenkiin enkä tule enää koskaan laittamaan ns. "moderneja" kenkiä jalkaani. Lisäksi olen tehnyt jalkaterätreeniä, mutta suurin vastaus löytyy kengistä! Paljasjalkakengäthän laittavat jalat töihin joka askeleella eli "jumppaa" tulee joka askeleella - kuinka kätevää ja helppoa! 

Mieti, kuinka yksinkertaisella tavalla sinäkin pystyt vaikuttamaan omaan jalkaterveyteesi: vaihtamalla kenkäsi laadukkaisiin paljasjalkakenkiin. Ja vaikkei sinulla olisikaan haasteita jaloissa, suosittelen kuitenkin sinuakin siirtymään paljasjalkakenkiin, että jalkasi pysyvät mahdollisimman vahvoina ja toimivina jatkossakin.

Liikkumisen ja jopa mielenterveyden kannalta näen jalkojen toimivuuden yhtenä oleellisimpana tekijänä kokonaisvaltaisen terveyden kannalta. Pidä hyvää huolta jaloistasi, ne todella ovat sen arvoiset. 

Tavoitteeni on edistää jalkaterveyttä fysioterapeuttisesta näkökulmasta, koska jokainen meistä ansaitsee toimivat jalat. Ja mikäpä sen ihanampaa kuin vetää jalkaan kaunis/tyylikäs kenkä, joka ei paina, purista eikä hierrä!

Kenkävalinnoissa autan mielelläni Oulun myymälässäni sekä toki verkon välityksellä. Tarkkaan valitut, laadukkaat paljasjalkakengät löydät siis myös verkkokaupastani.

Toimivien jalkojen puolesta
Marja
Jalkaterveyttä edistävä fysioterapeutti
Toimivat Jalat -kauppias